Update 3-9-2019

Een kleine 20 minuten rijden van ons huis en je komt uit bij één van de UNESCO werelderfgoed gebieden in Nederland: Kinderdijk.

Overdags leveren dit al mooie plaatjes op maar ‘s avonds des te meer. Eens in het jaar is er verlichtingsweek waarbij de molens in verlichting staan. De verlichtingsweek vindt nu plaats van 2 tot en met 7 september 2019.

In 2015 bezocht ik al eerder de verlichtingsweek bij Kinderdijk, nu vier jaar later bezochten wij wederom de verlichtingsweek. Met een betere camera en skills.

kinderdijk verlichtingsweek
Foto gemaakt in 2015, langere sluitertijd zorgen ervoor dat de molens een soort ventilator wordt.
kinderdijk verlichtingsweek

Kinderdijk

Kinderdijk is een dorp in Zuid-Holland, veelal bekend om de 19 windmolens. De 19 windmolens zijn verdeeld in een rij van acht molens aan de Nederwaard (dit zijn de ronde stenen molens), een rij van acht rietgedekte achtkanters aan de Overwaard, met daarnaast een wipmolen: de Blokweerse molen die de polder Blokweer bemaalt. In de polder van Nieuw-Lekkerland staan twee rietgedekte achtkantige molens.

De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is een bezienswaardigheid voor zowel overdag als in de late uurtjes, zeker als de lichten aangaan een waar tafereel.

Ruim voor zonsondergang genomen

Verlichtingsweek

Dit jaar staan de molens 6 avonden in de schijnwerpers, namelijk van 2 tot en met 9 september 2019. Vanaf 20:30 zullen de lichten aan gaan en rond 23:00 uur weer uit.

Met een rondvaart boot zijn de molens vanaf het water te zien, de molens zijn ook vanaf de naast gelegen wandel en fietspad te zien, welke gratis toegankelijk zijn. Het dorp doet ook mee aan de verlichtingsweek, door gevelverlichting aan de huizen en verlichte molentjes op de dijk. Op vrijdag is er tevens een molenmarkt/braderie.

Tips en trucs fotograferen verlichte molens Kinderdijk

Rond 19:30 uur kwamen wij aan op de Kinderdijk, het was nog niet erg druk. De meeste fotograferen komen wat later, wanneer het donkerder is. Ik vond het echter ook mooi om de zonsondergang te fotograferen, dus kwamen wij bij tijds.

Wat neem je mee?

Om te kunnen fotograferen in het donker is een statief en afstandsbediening noodzakelijk. Ik nam ook nog een ND-filter mee omdat ik enkele foto’s van de zonsondergang wilde fotograferen.

Tip: Lees hier mijn tips over avond- en nachtfotografie.

kinderdijk verlichtingsweek

Kom bij tijds

Wil jij ook enkele foto’s maken van de ondergaande zon, wees dan bij tijds. Je kunt bij de kinderdijk vanaf verschillende punten fotograferen. Als je bij tijds komt kun je de omgeving verkennen en de beste spot kiezen. Ook kan het even duren voordat je alles hebt neergezet en het gouden uurtje kan snel voorbij zijn. Dus kom bij tijds.

Tips en trucs instellingen camera

Fotografeer in RAW, zo kun je altijd nog enkele instellingen tijdens de nabewerking aanpassen. Ik heb wel enkele tips voor de instellingen.

  • ISO waarde: stel de ISO waarde zo laag mogelijk in om zoveel mogelijk ruis te voorkomen
  • Witbalans: heb ik op automatisch gezet
  • Sluitertijd: langere sluitertijden zorgen ervoor dat de molens een soort ventilator wordt
  • Diafragma: zorg voor voldoende scherpte dit bereik je vooral met een F8 of F11

Nabewerking

Ik vond het een leuke avond fotograferen, ik ga zeker nog eens terug in het gouden uurtje om de molens te fotograferen bij zonsopkomst of ondergang.Doordat ik in RAW heb geschoten, heb ik na afloop nog enkele foto’s bewerkt.

Kinderdijk een bezoek