De eerste ervaring met avondfotografie en nachtfotografie was voor mij in de mooie havenstad Rotterdam. Ik volgde namelijk een opleiding in de fotografie en op een avond stond ik met mijn enthousiaste medestudenten de skyline van Rotterdam te fotograferen.

Hierna volgde nog vele reismomenten waarbij ook avondfotografie en nachtfotografie een prominente plaats in neemt. Onder andere tijdens de onze reis naar Lapland, waar we mooie foto’s hebben gemaakt van het Noorderlicht.

Avondfotografie en nachtfotografie is een leuke bezigheid, je moet wel weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ben je benieuwd hoe je het beste kunt fotograferen in de nacht. Hoe je je voorbereidingen treft en natuurlijk hoe je dit uitvoert? Lees hier de ultieme tips voor avondfotografie en nachtfotografie.

Wat neem je mee voor je avond of nachtfotografie:

  • Lens met mogelijkheid tot groothoek
  • Statief + afstandsbediening
  • Reserveaccu (het kan zijn dat door de koud je accu sneller leeg is)
  • Vergeet niet de filter van je lens af te halen, voor een natuurgetrouwere foto
  • Kleed je goed aan!
  • Vergeet geen zaklamp mee te nemen, een hoofdlampje doet al wonderen.
  • Neem iemand mee, een stuk gezelliger en veiliger
Avondfotografie en nachtfotografie in de stad rotterdam reisblog fotografieblog iso waarde witbalans instellingen tips

Nachtfotografie met een groothoeklens:

Een lens bepaalt een groot gedeelte van de kwaliteit van de uiteindelijke foto. Hoe beter je objectief is, hoe mooier een foto kan worden. In de stad is een groothoek lens een goede keus, omdat gebouwen wat dicht op elkaar staan. Je wilt immers een zo breed mogelijk beeld, dus is een groothoeklens perfect. Mocht je deze niet hebben maar een standaard zoomlens, bijvoorbeeld een 18-55 mm lens. Gebruik dan de groothoekstand, in dit voorbeeld dus de 18mm.

Fotograferen met statief

Met een statief voorkom je trillingen die bewegingsonscherpte veroorzaken bij het fotograferen. Een goed statief is dus belangrijk. Het kan even wat kosten, maar dit haal je er ook weer uit!

Denk hier niet te makkelijk over, je zult werken met langere sluitertijden en bij de minste of geringste beweging creëer je bewegingsonscherpte.

Benieuwd welk statief het beste bij je past, laat je adviseren door medewerkers van cameranu.

Heb je om wat voor reden geen statief bij je? Zorg dan dat je op een andere manier steun vind. Denk bijvoorbeeld aan een muurtje of iets dergelijks.

Zet je beeldstabilisatie uit

Indien je camera eenmaal goed is gemonteerd op het statief, vergeet dan niet om je beeldstabilisatie uit te zetten.

Beeldstabilisatie zorgt dat je camera stabiliseert bij bewegingen. Doordat je camera nu op een statief staat, zijn bewegingen vrijwel uitgesloten. Als de beeldstabilisatie aan staat, denkt de camera toch dat hij moet corrigeren. (Een bepaald mechanisme zorgt hiervoor). Juist dan krijg je extra ruis en onscherpte. Dit wil je dus niet en daarom zet je de beeldstabilisatie UIT 🙂

Vergeet niet om de beeldstabilisatie uit te zetten!

Vergeet geen afstandsbediening aan te sluiten

Indien je wilt fotograferen met een langere sluitertijd dan is het verstandig om gebruik te maken van een zelfontspanner of afstandsbediening. Op deze manier voorkom je beweging onscherpte in je foto. Je hoeft immers de camera niet aan te raken.

Ben je per ongeluk je afstandsbediening vergeten? Dan kun je altijd altijd nog een app gebruiken op je mobiel, die als het ware fungeert als afstandsbediening.

Heb je geen mobiel of afstandsbediening bij je? Dan kun je altijd nog de zelfontspanner aanzetten, op 1 a 2 seconden en afdrukken maar.

Reserve accu

Het is zo dat als het koud is een batterij sneller ”leeg’ is. Hoe dit komt? Eigenlijk is het niet zo dat de batterij sneller leeg is, maar het is zo dat de energie in de batterij door de koud langzamer verloopt.

Voor Lapland heb ik een thirdparty gekocht, merk Hähnel. Via deze link kom je rechtstreeks naar het product. Deze accu kan beter ‘overweg’ met extremere omstandigheden, zoals de koud in Lapland 🙂

Owja, het helpt ook al als je de accu in je binnenzak stopt, tegen je lichaam aan, op een plek waar je hem warm kunt houden.

Vergeet je filter er niet af te halen

Heb je overdag een UV-filter op je lens, ter bescherming. Haal deze er dan in de avond vanaf. Voorkom hiermee dat je vervelende reflecties krijgt. Ik heb per ongeluk ook weleens de UV-filter er op laten zitten. Hierop heb ik toen mijn ND-filter er op geschroefd. Oeps. Het duurde ook even voordat ik ik deze er weer af kreeg. Met behulp van een nijptang hebben we dit er af gekregen.

Gebruik een zaklamp

Stel je voor je staat op een mooi veldje, met weinig verlichting. Fijn want op deze manier heb je geen luchtvervuiling en andere hinderlijke lichtbronnen. Het is pikkedonker. Na even gefotografeerd te hebben ben je klaar en wil je weer naar de bewoonde verlichte wereld.

Helaas is het nog steeds pikkedonker (ja het heet niet voor niks nachtfotografie). Had je nu maar een zaklamp! Dit is dus een item om zeker mee te nemen. Uiteraard kun je ook de zaklamp gebruiken op je mobiel. Ik vond het echter in Lapland erg handig om een ‘mijnwerkers’ lampje. Ideaal zo heb je niks in je handen!

Stel handmatig scherp

Scherpstellen bij weinig licht zal je nauwelijks lukken, de autofocus stand heeft moeite om te focussen en scherp te stellen. Je kunt daarom het beste scherpstellen door de LiveView optie op je camera te gebruiken. Zoom in op een onderwerp welke je scherp wilt hebben.

Vergeet niet om je objectief op Manual Focus te zetten. Stel hierna handmatig scherpt. Een andere tip als je het lastig vindt om scherp te stellen, is om alvast scherp te stellen als er nog voldoende licht is.

Eenmaal scherp gesteld, vergeet dan niet om het objectief op Manuel Focus te zetten, aangezien de camera anders continu wil scherpstellen.

Hoe stel je je camera in

Net zo belangrijk als het gebruiken van een statief, afstandsbediening en het uitzetten van de beeldstabilisatie. Is het op de juiste manier instellen van je camera.

Want wat zijn nu de belangrijkste instellingen om goed te kunnen fotograferen tijdens de avondfotografie of nachtfotografie.

Avondfotografie en nachtfotografie in de stad rotterdam reisblog fotografieblog iso waarde witbalans instellingen tips

ISO waarde

Houdt een ISO zo laag mogelijk. Hogere ISO waardes geven meer ruis. Zeker in donkere delen van een foto zal ruis extra zichtbaar zijn, wat dus het geval zal zijn bij avondfotografie en nachtfotografie.

Op sommige plekken is het verboden om met een statief te fotograferen. Dan zal je wel gebruik moeten maken van hogere ISO waardes. Dit zijn helaas keuzes die je moet maken om het perfecte plaatje te krijgen. Overigens wordt het aangeraden om ruisreductie aan te zetten.

Witbalans

Ik zou je willen adviseren om te fotograferen in RAW. Op deze manier kun je op een later moment altijd je foto de kleur / witbalans geven die je mooi vind. Indien je toch liever van te voren je witbalans wilt instellen, kies dan een witbalans tussen de 3200 – 3500 Kelvin.

Diafragma

Kies voor een klein mogelijk diafragma, een hoog F-getal. Dit vergroot de scherptediepte in de foto. Een gangbare diafragma voor avondfotografie of nachtfotografie is tussen de f/7 en f/11. Pas hierop je sluitertijd aan.

Wil je bv straatverlichting als sterren weergeven? Zet dan je diafragma op f/16 of f/22. Wil je meer lezen over diafragma? Klik dan even hier voor het uitgebreide artikel.

Sluitertijd

Het kiezen van de sluitertijd is hetgeen waar je mee gaat experimenteren tijdens de avondfotografie of nachtfotografie. Een langere sluitertijd is bijvoorbeeld leuk als je wilt zorgen voor lichtstrepen. Ook zorgt een langere sluitertijd voor een spiegelend water.

Hoe langer een sluitertijd is hoe meer licht er op de sensor komt en hoe lichter de foto dus is. Een kortere sluitertijd zorgt voor een donkere foto. Een uitgebreid artikel over sluitertijd heb ik ook voor je geschreven, dit kun je hier nalezen.

Avondfotografie en nachtfotografie in de stad rotterdam reisblog fotografieblog iso waarde witbalans instellingen tips

Fotograferen tijdens het blauwe uurtje

Fotograferen is het schilderen met licht zeggen ze weleens, eigenlijk is dat ook zo! Fotografen willen het beste licht en staan daar vroeg voor op of gaan laat naar bed. Voor avondfotografie is het blauwe uurtje geweldig.

Het blauwe uur is de tijd na zonsondergang. Het is het blauwst op de plek waar de zon net is ondergegaan. Het zal ook blauwer ogen als je de sluitertijd langer maakt.

Je moet weten wanneer de zon ondergaat en bij tijds aanwezig zijn. Op deze manier heb je voldoende de tijd om alles neer te zetten.

Wil je weten wanneer het blauwe uurtje is?

Je kunt hiervoor gebruik maken van een handige app voor op je smartphone gemaand BlueHour App. Doormiddel van GPS (op je smartphone) toont de app je hoe laat de zon ondergaat. Waar je ook ter wereld bent.

Maak anders gebruik van deze website The Photographers Ephemeris, hier kun je precies zien waar en wanneer de zon onder gaat. Dan weet jij waar je moet staan en om hoelaat. 🙂

Fotograferen tijdens het blauwe uurtje is de uitkomst, de kleuren zijn dan het mooist. Hoe langer je wacht hoe meer lichten er aangaan, avondfotografie en nachtfotografie is vooral een balans zoeken tussen mooie lichten. Ik zelf vind bijvoorbeeld een zwarte lucht niet zo mooi.

Avondfotografie en nachtfotografie in de stad rotterdam reisblog fotografieblog iso waarde witbalans instellingen tips
Ho Chi Minh nachtfotografie (lichtstrepen van het scheepvaart verkeer)

Fotografeer het verkeer met langere sluitertijden voor lichtstrepen.

In Ho Chi Minh vond ik het fotograferen in de nacht leuk om te doen, vooral omdat er verschillende lichtstrepen in beeld kwamen van de schepen die over de rivier voeren. Overigens kun je dit principe (dus werken met langere sluitertijden) ook goed toepassen op plaatsen waar veel verkeer komt en dus veel koplampen. Hieronder heb ik een youtube filmpje gezet waar duidelijk in wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Wees goed voorbereid en kom op tijd

Indien je wilt fotograferen tijdens het blauwe uurtje, wees dan op tijd. De zonsondergang kan soms snel gaan en het blauwe uurtje die erna volgt, kan soms kort zijn.

Bereidt je van te voren voor. Waar wil je staan, wat wil je in beeld. Je kunt hiervoor onder andere googlemaps gebruiken om zo te zien waar je kunt staan.

Als je er eenmaal bent, moet je nog van alles in stellen, het zou zonde zijn dat je aan komt, nog alles moet instellen en het moment mist!

Ben je eenmaal klaar en is alles ingesteld, dan kun je met volle teugen genieten.

Neem iemand mee

Wellicht denk je er kan mij niks overkomen. Echter ik ken mezelf, ik ga zo op in het moment om de juiste foto te krijgen, dat ik weinig let op mijn omgeving.

Ik vind het daarom altijd erg fijn als er iemand bij is, die dan even een oogje in het zeil kan houden. Op deze manier is het ook nog eens gezelliger, maar zeker ook een stuk veiliger.

Ook een helpende hand is nooit weg. Zo draagt Ilse dan al mijn andere spullen die ik op de grond heb gezet. Dan verplaats is me met statief en al naar een ander punt, om nog mooiere foto’s te maken!

Tips

Avond- en nachtfotografie is een belevenis op zich. Ik kende ‘ mijn ‘ stadje Rotterdam redelijk. Alleen heb ik mezelf nooit de tijd gegund om even stil te staan en te kijken naar de mooie architectuur die Rotterdam te bieden heeft.

We stonden op een goede plek (bij het Wereldmuseum) en hadden goed uitzicht op de Zwaan. Het is mooi om het donkerder te zien worden en dan zie je één voor één de lampen aan gaan van de hoogste gebouwen van Rotterdam.

Een maand nadat ik mijn foto’s had gemaakt in Rotterdam gingen we op reis naar Fins Lapland. Ook hier heb ik gebruik gemaakt van de kennis die ik in Rotterdam heb opgedaan. Ik heb in Lapland de mooiste foto’s kunnen maken van het Noorderlicht. Een waar spektakel. Ben je benieuwd naar de tips aangaande het fotograferen van het Noorderlicht? Lees deze dan hier.

Gratis handig spiekbriefje

Daar sta je dan aan de waterkant, klaar om een mooie foto maken. Je vraagt je echter af of je niks vergeten bent om die ene mooie foto te kunnen maken. Had je nu maar een spiekbriefje! Je boft ik heb er één voor je gemaakt. Je kunt deze GRATIS downloaden! Je kunt je inschrijven door de pop-up te gebruiken.

Benieuwd achter het verhaal van deze foto?

nachtfotografie skyline rotterdam
avond en nachtfotografie tips